Tuesday, April 20, 2010

Monday, April 12, 2010

Thursday, April 8, 2010

DEZABATERE despre SUSTENABILITATE/DURABILITATE cu BMR si ST


DEZABATERE despre SUSTENABILITATE/DURABILITATE cu BMR si ST
DUMINICA 11 aprilie 2010 de la ora 20

Scurt istoric al crizei dintre cele doua institutii:

BIROUL DE CERCETARI MELODRAMATICE a primit o bursa de 3 luni de la fundatia KulturKontakt (Viena,Austria) in octombrie - decembrie 2009, astfel ca membrii sai permanenti, Alina Popa si Irina Gheorghe, precum si unul din agentii cheie ai Birolui, ST au putut sa actioneze strategic in contextul vienez si sa dezvolte in acelasi timp o relatie complexa cu institutia-gazda.

Istoria acestei relatii incepe cu o calduroasa primire oficiala, precum si cu entuziasm pentru subiectul preferat al Biroului “melodrama”. Imediat a aparut si prima intentie de kontakt mai strans , cand fundatia a inaintat Biroului propunerea ca sigla sa sa ilustreze coperta revistei trimestriale KK intr-un semn simbolic al afectiunii reciproce (tinem aici cont si de coincidenta strategica a culorilor siglelor celor doua institutii – alb-rosu).

Intre timp Biroul si-a manifestat interesul pentru noua sa relatie intrebandu-se care este rolul lui in acest parteneriat (de ce am fost invitati, care este noua relatie “est”-“vest” si de ce nu vine si KK in vizita la Birou?). Apoi a identificat posibili rivali (Cine mai este Kontaktat? Care este scopul final al full Kontaktului dintre est si vest?). Astfel a inceput declinul relatiei BMR/ST din est – KK din vest.

Unul dintre cuvintele-cheie folosite de KK in revista trimestriala al carei urmator numar urma sa fie ilustrat cu stampila Biroului a fost “SUSTENABILITATE”. Ne-am intreabat daca nu cumva am atins un punct slab al relatiei noastre. Daca nu cumva am dat peste un fel de istorie secreta si putin cunoscuta a unui termen folosit atat de des in ultima vreme si cu atata patima. De ce este SUSTENABILITATEA o abilitate atat de cautata? Ce se intampla daca nu poti demonstra ca esti SUSTENABIL si DURABIL?
Vom incerca sa aflam impreuna care poate fi raspunsul.

blogul Biroului: http://thebureauofmelodramaticresearch.blogspot.com/

Wednesday, April 7, 2010

TIJUANA BIBLES COLLECTION la KF


FUCK BOOK colectia contemporana de Biblii Tijuana stranse de Declan Clarke si Paul McDevitt - sambata 10 04 010 - 20h+


Colectia de Biblii din Tijuana adunate de Declan Clarke si Paul McDevitt este inspirata de umbra recesiunii in plina criza economica. In acord cu cartile originale ne-am dorit ca artistii care au contribuit sa lucreze anonim sau sub un pseudonim. Identitatile acestor artisti sunt transmite din gura in gura, dar nu prin comics-uri. Chiar daca Bibliile din Tijuana descriu fapte erotice fantasmagorice noi am incurajat o interpretare mai larga a acestui mediu subteran.

Scurta istorie a Bibliilor din Tijuana
Tijuana Bibles (cunoscute si sub numele de Jo Jo Books sau Fuck Books) sunt o forma de comics underground american, popularizate in epoca Marii Depresiuni economice din 30'. Putine se stiu despre originile acestui format de banda desenata, dar se pare ca erau tiparite la presele de ziar dupa orele de lucru si vandute in frizerii, in curtea scolii sau din portbagaje. Ele erau o interpretare proletara a benzilor desenate din presa americana de duminica, care in anii 30' erau citite de 70% din adulti. Protagonistii principali ai Bibliilor din Tijuana erau staruri si personaje faimoase de banda desenata din epoca – toate fiind exploatate satiric. Spre deosebire de banda desenata traditionala autorii puteau sa tinteasca pe oricine. Intr-o epoca pline de dezechilibre sociale, comicsurile acestea satirizeaza si pe bogati si pe saraci. Artistii si editorii Bibliilor din Tijuana au ramas anonimi.

Bibliile din Tijuana aveau 8 pagini, fiecare pagina un singur cadru. Ele erau printate pe cea mai ieftina hartie cu povesti aproape tot timpul pornografice. Aceste comicsuri erau dezmatate dar exista acolo si o inocenta si un umor care, fata de comicsurile actuale, nu promovau violenta. Pentru multi copii aceste comicsuri publicate in foarte multe exemplare ofera un fel de educatie sexuala, chiar daca destul de rudimentara. Popularitatea acestor benzi desenate scade odata cu aparitia televiziunii si a fotografiei erotice din anii 50'.

Art Spiegelman zicea ca “Fuck Books nu sunt explicit politice, dar prin natura lor sunt anti-autoritare, un protest impotriva a ceea ce Freud numeste “Civilizatia si neajunsurile ei”. Aceasta era o modalitate populista de a te revolta impotriva mass mediei si publicitatii axate pe manipulare si excitare, fara sa satisfaca.” Si ca “frisonul citirii lor... pare sa aiba tot atat de multa legatura cu violarea drepturilor de autor cat si cu poftele sexuale.”

tijuana bibles on wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Tijuana_bible
Lansarea FUCK BOOK http://eastsideprojects.org/index.php?/past/abstract-cabinet-show/